2019-03-20 12:44:29• hírek • Nagy Tímea

Így áll az öko-labirintus: a környezetvédelmi rekord mozgalom megvalósulni látszik

Pálfalvi, Ombodi, Hiripi, Amaci és Pettyéni intézményeink tanulói és pedagógusai az elem gyártása közben
Pálfalvi, Ombodi, Hiripi, Amaci és Pettyéni intézményeink tanulói és pedagógusai az elem gyártása közben

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ökológiai összefogásra kérte fel a megye iskoláit. A felhívásra 75 oktatási intézmény jelentkezett. A több hónapos együttműködés során több mint százezer hulladék műanyag palacktól mentik meg lakókörnyezetünket, új és briliáns küldetést találva számukra.

Az ősz folyamán meghirdetett mozgalom eddigi eredményeivel kapcsolatban érdeklődtünk Békéssy Erzsébettől, az ügynökség igazgatónőjétől. A munkálatok jó ütemben folynak – osztotta meg velünk Békéssy. Az iskolások lankadatlan lelkesedéssel építik az elemeket.

 

A kész elemeket az oktatási intézményekből Atyába, a Kentaur Rekreációs Központba (a központ biztosította az 1,8 hektáros építési területet), ingyenesen elszállítják, ott a mesterek helyre illesztik őket. Így jön létre az az ökológiai, oktató jellegű útvesző, melyet tavasszal, a Szatmár Megyei Erdészet által felajánlott fákkal beültetnek.

 

Az építendő elemek egyenként 4,2 méter hosszúak és 1,7 méter magasak. Alapja egy fém háló, melyre PET palack-oszlopokat erősítenek fel mindkét oldalra. A csaknem 15 négyzetméteres felület „befedéséhez” mintegy 800-900 palackra van szükség. Mivel a labirintus elkészítéséhez összesen 1 km hosszú falat kell összeállítani, a diákok – tevékenységük gyümölcseként – több mint 150.000 flakontól szabadítják meg a lakókörnyezetet. Hulladékgazdálkodásból jeles!

 

Az igazgató megelégedését fejezte ki a munkálatokkal kapcsolatban, hiszen már 726 méter fal készen is van. A majd` 75%-os készültség szint nem egész két hónap alatt jött össze. Még három hetük van a nebulóknak, mely bőven elegendő lesz a maradék 274 rész megvalósítására. Április 12-én adhatják le az utolsó flakon-falakat.

 

Az oktatási intézmények annyi elemet vállaltak be, amennyit szerettek volna. A Pusztadaróci Általános Iskola 7-et, hat suli hatot, a szatmárnémeti Steinhardt Líceum ötöt. A többiek 4-4 darabot készítenek. Mindenki teszi a dolgát, a lelkesedés töretlen, hisz nagy a tét: kirándulást nyerhetnek Ópusztaszerre, illetve az atyai Kentaur Rekreációs Központba.

 

Nem csak felépíteni, hanem megfejteni is érdemes ezt a talányokkal teli labirintust. Ahhoz, hogy a bátrak biztosan jó irányba forduljanak, egy kérdőívet kapnak térkép gyanánt. A kérdésekre adott helyes válaszok mutatják meg a helyes irányt. Furfangos, játékos módon bővül a vállalkozószelleműek környezetvédelmi tudástára. A kvíz teljesítésével a PET palack rengeteg közepére ér a vándor, ahol egy filagória, valamint érdekfeszítő információs táblák és kiállítás várják kis pihenőre a visszaút előtt. A természetvédelmi kiállítás anyagát szintén diákok készítik egy verseny keretében. A nyertes alkotásokat állítják ki a labirintus közepén.

 

Az öko-útvesztő ötletéért Békéssy Erzsébet és ügynöksége több elismerésben részesültek. A környezetvédelmi akció eredményeként megyeszerte 75 iskolát mozgatnak meg, több ezer diák dolgozik az ügyért, és maradandót alkotnak a jövő nemzedéke számára.

 

Az építmény átadására június 5-én kerül sor, a nemzetközi környezetvédelmi napon. Ha sikerül megvalósítani a pillepalack falat, az sem kizárt, hogy a kezdeményezés bekerül a romániai rekordok könyvébe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: